Az ultrahang hullámok olyan, az emberi fül számára nem hallható hangrezgések, melyek meghaladják a 20 kHz-et. Az ultrahangot közel 50 éve alkalmazzák gyógyászati területen orvosi célokra. A kozmetikai és bőrgyógyászati szakemberek együttesen vizsgálták az ultrahang fiziológiai hatását: e kutatások eredményeképpen jöttek létre a mai kozmetikai világban alkalmazott technológiák. A kozmetikai, esztétikai kezelések esetében az ultrahanggal kezelhetjük a kötőszöveti és zsírszöveti részeket, anélkül, hogy az ultrahang hullám a test egyéb szöveteit érintené, és azokban bármilyen kárt tenne.
Az ultrahangos készüléknek két fő része van: egy generátor és egy hangsugárzó fej. A fejben rezgőmembrán található, mely az elektromos frekvenciát mechanikus rezgésekké alakítja át. A mechanikai energia a különböző szövetekben más és más reakciót fejt ki, így egy speciális mikromasszázs jön létre, melyet semmilyen más módon nem lehet előidézni. A szöveti súrlódás termikus energiává válik, így a természetes kémiai és biológiai folyamatok beindulnak, ezzel igen látványos és gyors eredmények elérésére van lehetőség.
A fókuszált ultrahang kezelőfeje elérve a 40 kHz-et intenzív rezgésbe hozza a zsírsejteket, majd hatására számtalan vákummal teli légzsák jön létre. Az ütközések hatására a membrán megbomlik, a sejtben lévő víz felhevül, a zsír pedig triglyceriner és zsírsavra oszlik, a zsír elfolyik, az üres sejtburok pedig hatásosabban megtámasztja a laza kötőszövetet. Ezért a nem kívánatos zsírréteg eltávolításában is komoly szerepe van az ultrahangkezelésnek. A kezelés során kizárólag a bőr alatti zsírréteget romboljuk szét, segítségével tehát fájdalommentesen lehet megszabadulni a felesleges centiktől. Az egyidejűleg fellépő két reakció, a hő és a mikromasszázs hatása javítja a sejtek anyagcseréjét és anyagfelvevő képességét, valamint a nyirokáramlást is. A készülékfej mozgatásával és annak a felmelegedésével könnyebben a bőrbe jutnak a zsírbontó, bőrfeszesítő hatóanyagok, vitaminok és zselék, felgyorsul a nyirokáramlás, valamint a sejtanyagcsere. A salakanyag kimosó hatás folytán az ultrahang a cellulitisz eltüntetésének és a fogyasztásnak a leghatásosabb módszere. Látványos az eredménye a „lovaglónadrágnál” és a comb belső felszínén felhalmozódott zsírok bontásánál. Az ultrahangos zsírbontó kezelések során a bőr állapotában gyors javulás áll be, az izmok tonizáltabbá válnak és a bőr petyhüdtsége megszűnik. A cellulitisz és a stria esetében is jelentős javulás érhető el. Igen hatékony segítőtárs az arc fiatalon tartásában és a test kondíciójának megőrzésében is. A nők legnagyobb problémájának a cellulitisznek megoldásában mérföldkövet jelent az ultrahangos technológia megjelenése. A felesleges zsírszövetek gyors feldolgozását segíti, ezáltal gyors testtérfogat csökkenést tesz lehetővé, miközben a bőr felületét kisimítja és egyenletessé formálja.
Fontos tudni, hogy az ultrahang hatása sokkal eredményesebb a megfelelően hidratált bőrön, mivel a magas víztartalmú bőr könnyebbel elnyeli a hullámokat, mint a vízhiányos.
A HIFU technológia ereje a nagyintenzitású fókuszált ultrahang hatásában rejlik, mely szelektív módon roncsolja szét a zsírsejteket a szervezetben anélkül, hogy a környező szövetek (kötőszövet, erek, idegek) akár a legcsekélyebb mértékben is károsodnának. A bőr alatt elhelyezkedő zsírszövet adott célterületén nagyenergiájú ultrahang hullámok fókuszálódnak és ez által idézik elő a zsírsejtek felszínének mechanikai roncsolódását. A HIFU 200kHz –el dolgozik, ezért használatához elengedhetetlen a maximális kontrollt és biztonságot nyújtó kamerarendszer.
A kavitáció lényeges eleme a zsírbontás folyamatának. Feladata, hogy a HIFU eljárással szétroncsolt zsírsejteket megfelelően eldolgozza, elősegítve ezzel azoknak a szervezetből való távozását ill. megelőzve azt, hogy a bőr egyenetlenné váljon és megnyúljon. Azért hogy ezt a hatást elérje, lényegesen kisebb, 60kHz-es ultrahanggal dolgozik.
Adott frekvenciájú ultrahang hullámok hatására zsírszöveteket övező víz a szervezetben buborékokat képez. Ezek a buborékok felszakítják a zsírsejtek falát és kiürítik belőlük a tárolt zsírt. A felbomlott zsírsejtek elemei így felszívódhatnak a keringésbe, majd a szervezet kiüríti azokat. A kezelés tehát a szervezet zsírlebontó és elimináló képességét fokozza a leginkább problémás helyeken.
Az ultrahangos zsírbontás teljesen fájdalommentes, továbbá szemben az invazív eljárásokkal nincs szükség altatásra, érzéstelenítésre és nincs lábadozási idő. A kezelést követően nem marad vissza nehezen gyógyuló seb, a bőrfelület teljesen sima és sértetlen marad. Az ultrahangos zsírbontó kezelés ideje alatt nincs szükség fárasztó tornagyakorlatokra és táplálék-kiegészítők szedésére, egyszerű egészséges táplálkozás és minimális mozgás mellett jelentős fogyást érhetünk el a kívánt területen. Az alternatív, nem műtéti beavatkozásokkal szemben az ultrahangos zsírbontó kezelés a zsírsejtek lebontásával, számuk végleges csökkentésével, nem pedig a zsírraktárak átmeneti kiürítésével éri el hatását. A zsírbontás a zsírsejtek hatékony roncsolása következtében jön létre a környező szövetek, erek és idegek károsítása nélkül. Ennek köszönhetően a klasszikus, műtéti zsírcsökkentő eljárásokhoz hasonlóan a hatása tartósabb, mivel a zsírszövetek ténylegesen eltávolításra kerülnek.
Ajánlott és jelentősen javíthatja a kezelés hatását, ha a kezelést követő 3 napban kerüljük a cukor és szénhidrát szervezetbe való bevitelét ill. a napi folyadék mennyiséget 2,5-3 literre emeljük és napi 30 percet tudatosan mozgunk (fél óra séta is tökéletes). Még jobb hatást érhetünk el, amennyiben a kezelés közben, vagy azt követően nyirokmasszázzsal is kezeljük az adott területet (vérbőséget okozó krémmel még látványosabb lehet az eredmény). Egy kezelés időtartama összesen 60 percnél nem tarthat tovább, valamint két kezelés között minimálisan 6-7 nap szünetet kell hagyni, de ha van rá mód érdemes akár 10-12 napot is várni.